Ce a pățit un român după ce a furat 32.400 kWh din rețeaua electrică. Ai fi crezut că scapă ușor, mai ales că se întâmplă des în România

de: Ozana Mazilu
06 06. 2024

După ce a fost prins furând energie electrică, un bărbat din Iași, Mihalache Stănescu, se confruntă acum cu o pedeapsă mai aspră din cauza unui istoric de evaziune fiscală. Incidentul scoate în evidență consecințele severe ale recidivei în fața legii.

Un ieșean va face pușcărie pentru evaziune fiscală

Mihalache Stănescu a fost depistat în octombrie 2020 racordându-și casa la rețeaua electrică printr-o instalație improvizată și clandestină. Acesta a reușit să sustragă 32.400 kWh de energie electrică, în valoare de 17.230 lei. În martie anul trecut, Stănescu a fost trimis în judecată pentru furt.

În timpul procesului, el a achitat prejudiciul cauzat companiei Delgaz Grid, fapt care a determinat magistrații Judecătoriei Hârlău să-i acorde o pedeapsă relativ ușoară de 8 luni de închisoare, comparativ cu maximul de 3 ani prevăzut de Codul Penal pentru această infracțiune.

Impactul condamnărilor anterioare

Stănescu nu era la prima sa încălcare a legii. În anii 2009, 2011 și 2019, el a mai avut de-a face cu justiția, dar a reușit să evite detenția. În 2019, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală, dar executarea acesteia a fost suspendată de Curtea de Apel, cu un termen de încercare de 5 ani. Furtul de energie electrică a avut loc în interiorul acestui termen, ceea ce a complicat situația juridică a lui Stănescu.

Astfel, instanța din Hârlău nu a avut altă opțiune decât să aplice o pedeapsă cu executarea în regim de detenție. Stănescu urmează să petreacă 3 ani și 10 luni în spatele gratiilor.

Sentința a fost contestată de inculpat, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel. La termenul de judecată de ieri, instanța a amânat dezbaterea cazului până la începutul lunii septembrie pentru a-i permite lui Stănescu să depună motivele de apel și probele necesare în apărare.

Contextul legal

Codul Penal din România prevede sancțiuni severe pentru infracțiunile de furt și evaziune fiscală, mai ales în cazul recidiviștilor. Instanțele de judecată țin cont de istoricul infracțional al persoanelor atunci când stabilesc pedepsele, iar recidiva agravează considerabil situația condamnatului.

Această situație ilustrează importanța respectării legii și a consecințelor pe care recidiva le poate avea asupra libertății individuale. Pentru Mihalache Stănescu, infracțiunea de furt de energie electrică, comisă în contextul unei pedepse suspendate pentru evaziune fiscală, a dus la o pedeapsă cu închisoarea, subliniind strictețea cu care justiția tratează recidiviștii.